mandag den 8. november 2010

8 El-spareråd

1. Standby
De røde eller grønne standby-knapper på TV, skærme, computere, opladere, ovne, kaffemaskiner og andre el-artikler er dyre i strøm – især ældre apparater. Selvom apparaterne er slukket, så stjæler de alligevel din strøm.  Et gammelt TV har fx et standbyforbrug på 50-200 kr. pr. år – et nyt TV 7-30 kr. pr. år. Standby-forbrug kan nemt koste en familie med mange computere, opladere og transformere 1.500 kr. om året.

Løsningen på standby-udgifterne er at slukke alle apparaterne ved hver sin stikkontakt – eller ved at bruge en elspareskinne., hvor du automatisk slukker for alle apparater, der er tilsluttet din computer, når du slukker for selve pc’en. Alternativt er at samle alle rummets apparater i en samle-stikdåse med en fælles afbryderknap.
Tjek dit standby-forbrug på:
http://www.sluknu.dk/


2. lys
Lys sluger ca. 20% af en boligs elforbrug. Jo mere lys, I bruger – jo mere kan i spare ved at skifte til sparepærer. Sparerpærer – også kaldet a-pærer – brænder 6-16.000 brændetimer mod 1.000 brændetimer for en almindelig pære. En sparepære koster ca. to-fire gange mere, men med en levetid på 6-16 gange længere, så er de penge hurtigt sparet og dermed tjent. Husk: Del med 4, når i skal vælge watt-størrelse. Plejer i at bruge 60w, så svarer det til en 15w sparepære, 40w til 11w sparepære osv.


3. Vask
Vask tøj ved den lavest mulige temperatur – og højst mulige omdrejninger. Kogevask ved 90 grader er unødvendigt – tøj kan sagtens blive rent ved 60 grader. Kulørt kan vaskes ve 40 grader i stedet for 60 grader. Du halverer strømforbruget – og prisen – hver gang du går en vask-type ned. En vask ved 90 grader koster ca. 4 kr., 60 grader koster ca. 2 kr. og 40 grader koster ca. 1 kr.


4 Tøjtørring
Brug kun tørretumbleren, hvis det er absolut nødvendigt – og hold fnugfilteret rent. Hæng i stedet tøjet på tørresnoren (helst udenfor for at undgå fugt) og spar ca. 4-5 kr. hver gang.


5. Køleskab og fryser
Tjek at der er +5 grader i køleskabet og -18 grader i fryseren. Hverken mere eller mindre. Hver grad, temperaturen bliver sænket, koster 2-5% i øget elforbrug. Tø også madvarer op i køleskabet – så klarer frostvarerne en del af kompressorens arbejde, og det sparer strøm.


6. Madlavning – ovn
Udnyt ovnens for- og eftervarme; sæt maden i den kolde ovn og sluk 5-10 min. før tid. Udnyt eftervarmen på de almindelige kogeplader ved at slukke et par minutter før maden er færdig. Brug brødrister, hvis du kun skal varme et par stykker brød. Kartofler og grøntsager kan koges i 1-2 dl. Vand – jo mindre vand, jo mindre elforbrug. Husk tætsluttende låg på gryder, så du begrænser fugtig luft, og at emhætten kører for fuld styrke.


7. Madlavning – mikroovn
Spar 75% i strøm ved at lave mad i en mikrobølgeovn. Men den skal bruges rigtigt., så meld dig evt. til et mikroovnskursus hos dit elselskab – det er gratis.


8. Kaffemaskine og el-koger
En kaffemaskine, der brygger i en termokande og slukker automatisk, sparer strøm. Det er også billigere at varme vand i en el-koger end på komfuret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar