lørdag den 7. maj 2011

Isolering med granulat på loftet

Isolering med granulat frem for isoleringsmåtter kan være en fordel, især på trange lofter, hvor det er svært at få måtterne skåret rigtigt til. Når granulat blæses ind, smyger det sig rundt om bjælker og installationer og lægger sig til rette i et jævnt lag helt ud i de fjerne kroge.

En maskine, som placeres ude i det fri, findeler granulat og blæser det igennem en tyk slange, som kan være helt op til 50 meter lang. Ved maskinen står en person og holder granulat i beholderen, mens en anden kravler rundt oppe på loftet og fører slangen rundt og fordeler det i et jævnt lag. Selv helt inde under tagfonden vil granulat lægge sig uden at danne sprækker og kuldebroer. Det betyder også, at du ikke behøver at tage hensyn til, hvordan et eventuelt lag gammel isolering ligger, fordi granulat pakker sig som en dyne omkring og forsegler. Dog er det altid en god ide at tjekke, at den gamle isolering ikke har samlet fugt.

Ved isolering blæses 400-500 mm ind, ved efterisolering, fx oven på eksisterende isoleringsmåtter, behøver laget ikke være så tykt.

Granulat kan være papiruld, træuld, stenuld eller glasuld. Metode, pris og isoleringsevne varierer en smule, men ikke meget.

Pris på isolering med granulat
Der findes en række isolatører, som er autoriserede i indblæsning med enten papiruld, stenuld eller glasuld. Det er en god ide at få et tilbud hjem fra en autoriseret isolatør. Så kan du sammenligne pris med, hvad du selv kan klare arbejdet for. Det kan lade sig gøre at isolere med isoleringsmåtter eller granulat selv. Granulat kan fordeles med en rive. Husk at efterlade ca. 5 cm luft ud mod taget til ventilation. Du kan også leje en maskine til indblæsning i nogle tømrerhandler eller byggemarkeder, fx hvor granulat er købt.

Loftisolering er en relativ lille investering men med en god effekt på dit varmeforbrug og ikke mindst din komfort i huset. Når det handler om at sænke dit energiforbrug, batter de første 50 mm isolering mest. Du sparer ca. 11 m3 gas pr. m2. Lægger du ekstra lag oven på gammel isolering, er besparelsen mindre – fra fx 100 til 200 mm sparer du ca. 2 m3 pr. m2.

Komfort ved isolering af loft
Taler vi komfort, er loftisolering et stort plus. Særlig huse fra 60’erne og 70’erne, men også i nyere huse, er konstruktionerne lavet, så vinden kan blæse direkte ind ved udhænget og ind i isoleringen, og du oplever træk ved skyggelisterne. Derfor kan du mindske træk og kulde ved at sætte vindafskærmning op. Det gøres ved at sætte træplader eller vindtætte isoleringsbatts op mellem spærene ned mod ydermurens eller træremmens overkant og så fuge omkring. Herefter efterisoleres loftet, så isolering kommer helt ud til vindafskærmningen. Det gøres lettest med granulat, som nemt kommer ud i alle hulrum. Isolering på loft og i ydermur mødes, og kuldebroerne er væk.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar