lørdag den 6. oktober 2012

Vælg den rigtige varmtvandsbeholder

Bruser, badekar, jacuzzi eller hjemmeboende teenagere – jeres varmtvandsbeholder skal have tilstrækkelig kapacitet, hvis du vil undgå det kolde gys i badeværelset.

Tid til udskiftning?
Der er tre tidspunkter, hvor det kan svare sig at skifte varmtvandsbeholder: Hvis den er i stykker, hvis du øger behovet for varmt vand, og hvis du skal have en naturgaskedel.

Din varmtvandsbeholder kan være i stykker, hvis der er for stor forskel på det kolde og det varme vands vandtryk, når det kommer ud af vandhanen. Det er også et ”sygdomstegn”, hvis der ikke er mærkbar forskel på frem- og tilbageløbstemperaturen, når du mærker på rørene, som går mellem varmtvandsbeholderen og gasfyret.

Du øger behovet for varmt vand, hvis du bygger til og får et ekstra badeværelse, eller hvis du ombygger et eksisterende badeværelse og supplerer brusebadet med fx en jacuzzi.

Det kan være fristende at skifte til en mindre varmtvandsbeholder for at spare energi, hvis behovet for varmt vand bliver mindre, fx når børnene flytter hjemmefra. Men det kan ikke svare sig økonomisk at skifte en velfungerende varmtvandsbeholder – kun hvis du alligevel skal skifte hele naturgaskedlen. Tænk desuden på, at huset skal sælges på et tidspunkt, og at de næste ejere måske er en børnefamilie, som har behov for en stor varmtvandsbeholder.

Hvor stor skal den være?
Det afhænger af, hvor meget vand i bruger. Har i et eller to badeværelser? Har i kun en bruser, eller er der også et badekar og måske en jacuzzi? Er bruseren en sparebruser, en normal bruser eller en stor regnvejrsbruser? Og hvor lang tid af gangen er den i brug? Hidtil har tommelfingerreglen været, at i har brug for en beholder på 65 liter, hvis i har én bruser, og 100 liter, hvis i har to brusere, men i dag findes der pladsbesparende varmtvandsbeholdere på helt ned til 10 liter, som ved hjælp af en varmeveksler kan levere tilstrækkeligt me varmt vand.

Hvad koster en varmtvandsbeholder?
En almindelig varmtvandsbeholder på 100 liter koster 5.000 – 6.000 kr. eksklusiv installation.

Hvordan skal den vedligeholdes?
Kalk er varmtvandsbeholderens fjende nummer ét, og derfor skal du sørge for, at temperaturen på vandet i varmtvandsbeholderen aldrig kommer over 60 grader.

For at undgå tæring har de fleste varmtvandsbeholdere en såkaldt offeranode. Den bør kontrolleres hvert andet år af en vvs’er, men hvor ofte den skal skiftes, afhænger af vandets hårdhedsgrad. Spørg eventuelt de lokale vandværk om hårdhedsgraden på vandet i dit område.

Flere råd som jeg skal kende?
En ny varmtvandsbeholder skal være CE-mærket, så er den fremstillet i overensstemmelse med de europæiske krav til sikkerhed, sundhed og miljø.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar