tirsdag den 14. juni 2011

Tjekliste: Er dit gasfyr klar til sommerdrift?

Vil du undgå at fyre unødvendigt og stadigt kunne holde varmen de kølige morgener tidligt på sommeren, så følg denne tjekliste for indstilling af dit fyr til sommer.

1. Hvornår skal dit fyr stilles på sommerdrift?
Det afhænger af temperaturen udenfor og af, hvor varmt du kan lide at have det indenfor. Er du vant til at have almindelig stuetemperatur (21 grader) inden døre, vil du kunne slå over på sommerdrift, når den gennemsnitlige døgntemperatur udenfor er ca. 17 grader.

Starter og stopper dit fyr ofte?
Du kan også lægge mærke til, om dit fyr starter og stopper mange gange om dagen – det er tegn på. At fyret ikke skal arbejde ret meget for at varme huset op, og at du kan slå over på sommerdrift.

2. Sæt dit fyr på sommerdrift
Har dit får klimastyring, skal du ikke gøre noget – dit fyr sørger selv for at regulere produktionen af varme i forhold til temperaturen udenfor.

Uden klimastyring: Sæt fyret på sommerdrift manuelt.
Har dit fyr ikke klimastyring, skal du selv slå fyret over på sommerdrift. Det gøres som regel på en vippekontakt/ drejekontakt på kedlen med et vandhanesymbol i den ene ende og et radiatorsymbol i den anden.  Vip/ drej kontakten mod vandhanesymbolet, som er sommerindstillingen og betyder, at dit gasfyr kun producerer varmt brugsvand.

Spar penge!
Ved at slå dit gasfyr over på sommerdrift, sparer du penge på gasregningen og slider mindre på dit fyr. Skal fyret kun producere varme i korte perioder ad gangen, skal de starte og stoppe mange gange – og det slider på komponenterne.

3. Jeg vil gerne have varme i badeværelsegulvet. Hvad gør jeg?
Sommerdrift betyder som udgangspunkt, at fyret ikke producerer varme, men kun varmt brugsvand. Vil du alligevel have varme på i nogle rum, skal du indstille fyret til det. For at gøre det korrekt skal du have fat i brugsanvisningen til dit fyr. Fremgangsmåden er forskellig fra fabrikat til fabrikat.
Varme fliser i badet koster.
Husk at lukke helt for radiatorerne i de rum, hvor du ikke vil have varme på. Vær opmærksom på, at det koster på varmeregningen at lade fyret køre sommeren over for at have varme på i fx badeværelsegulvet.

Om klimastyring
Klimastyring sørger for at dit gasfyr producerer den varm, du har for, på den mest effektive måde. Klimastyring fungerer ved hjælp af en føler, som sidder uden på huset. Føleren er en lille hvid boks, som typisk er placeret under tagudhænget eller ved soklen på muren uden for fyrrummet. Har du ikke sådan en føler, har du ikke klimastyring på dit fyr.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar