fredag den 11. januar 2013

Fuger i murværk

Dårlige fuger i murværk betyder, at vind kan blæse ind og afkøle indervæggen. Huse med dårlige fuger er generelt svære at varme op.

Bemærk, at der er forskel på, om dit hus har fuger, som smuldrer væk, eller om det har revner eller sprækker i murværket.

Et hus sætter sig med tiden. Revner i ydermure og sokkel er almindeligt for de fleste huse og behøver ikke nødvendigvis at få alarmklokkerne til at ringe. Men det kan være svært for ikke-sagkyndige at afgøre, hvad en revne skyldes, og hvor alvorlig den er. Er du det mindste i tvivl, så tilkald en byggesagkyndig til at se på problemerne.

Dårlige, smuldrende fuger og mindre revner kan du selv reparere. Større revner eller reparationer i konstruktionerne bør du få en håndværker til at se på.

Gode råd, når du reparerer fuger i murværk
Det er vigtigt, at mørtlen, du bruger til at reparere fuger i murværk med, ikke er stærkere end den mørtel, som oprindeligt er brugt. Ellers risikerer du revner andre steder i muren sidenhen. Det kan være svært at vide, hvilken mørtel der tidligere er brugt, men en lys fuge er typisk af standardsandsmørtel og en mørk af bakkesandsmørtel. Du kan tone mørtlen for at undgå farveforskel. Er du i tvivl, så spørg en murer til råds.

Sådan reparerer du fuger i murstensmur
Krads fugen ud i ca. 15 mm dybde, og sørg for at børste al løs mørtel ud. Til større områder kan du bruge en vinkelsliber eller en speciel fugefræser. Men vær forsigtig, for værktøjet skader nemt overfladen på murstenene.

Herefter fugter du den tilbageværende fuge med en pensel, eller haveslangen ved større områder. Den nye mørtel skubbes grundigt ind i fugen og glattes med en fugeske.

Når fugen er tør, overpensles de reparerede steder med 30 % saltsyre, blandet i forholdet 1:20, for at tage overskydende kalkslør. Det skal ske senest 24 timer efter fugningen, og syren skal skylles af efter et par minutter. Sidder den for lang tid, kan den ødelægge den nye fuge.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar