lørdag den 25. februar 2012

Sådan holder du varmen

Vil du igennem vinteren uden hverken at fryse eller at fråse, får du her nogle enkle råd, der luner.

Det er tid for dit gasfyr at gå på vinterdrift, når temperaturen udenfor flere dage i træk har været under 17 grader, eller temperaturen i din bolig er under 20 grader.

Gasfyr med klimastyring
Har du et gasfyr med klimastyring, sender klimastyringen automatisk besked til fyret om at lave varme, når temperaturen falder til en bestemt temperatur. Når du en gang har indstillet din klimastyring, så den passer til dig og dit hus, sørger klimastyringen for, at fyre kun bruger den energi, der akkurat er nødvendig for at opnå den temperatur, du ønsker i huset. Det giver den mest økonomiske drift at fyret. Kig i brugsanvisningen til dit fyr for at se, hvordan du indstiller klimastyringen.

Gasfyr uden klimastyring
Har du et gasfyr uden klimastyring, skal du selv slå fyret over på vinterdrift, så det kan lave nok varme i de kolde måneder. Indstillingen vinterdrifter som regel markeret med et radiatorsymbol på dit gasfyr. Mærk efter på alle radiatorer, om de bliver varme. Du kan regulere temperaturen på fyrets termostat. Hold temperaturen så lavt som muligt. Når fyringssæsonen starter, er det nok ofte at holde den på ca. 40 grader. Det er derfor ikke sikkert, at dine radiatorer bliver meget varme. I takt med at det bliver koldere udenfor, kan du skrue op for temperaturen på fyret.

Lille indsats, stor virkning
  • Indstil termostaterne ens på alle radiatorer i et rum, så udnytter du varmen bedst.
  • Flyt møbler mv., der dækker for dine radiatorer, så varmen bedre kan fordele sig i rummet.
  • Motioner termostatventilerne. Har du problemer med at få varme i radiatorerne, kan det skyldes luft i systemet, som skal lukkes ud. Problemet kan også være, at termostatventilerne på radiatorerne har sat sig fast. Du kan tage termostathovedet af og forsigtigt trykke på den lille stift indenunder for at løsne den.

Vand på fyret
Tjek, at der er vand på din naturgasinstallation. For lidt vand kan give driftsforstyrrelser. På gasfyret sidder et manometer, hvor du kan aflæse vandtrykket. På de fleste fyr skal trykket være ca. 1,5 bar, men tjek det i brugsanvisningen. Kommer trykket unde 1 bar, skal du fylde vand på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar