lørdag den 13. oktober 2012

Det trækker fra hver 5. danskers vinduer

Vores vinduer kan ikke kan holde på varmen. Hos hver 5. dansker trækker det fra vinduerne. Og det går ud over vores livskvalitet.

Utætte vinduer kan ses på varmeregningen
Stearinlyset blafrer i vindueskarmen, vinden tuder, og du er nødt til at pakke dig ind i tæpper for at holde varmen i nærheden af dit vindue. Sådan har hver 5. dansker det.

20 % af danskerne har vinduer, hvor det trækker så meget, at stearinlys blafrer i vinden. Det viser nye tal, og det er både skidt for indeklima, varmeregning og velbefindende.

Kolde vindueskarme gør boligen mindre
Det er lige meget, om det er ruden eller karmen, der ikke kan holde på varmen. For utætte vinduer er både skidt for varmeregningen og for måden, man indretter sig på.

Det er ubehageligt, hvis der er forskel på kroppens temperatur fra den ene side til den anden. Typisk vil de fleste løse problemet ved at skrue op for varmen for at komme kulden til livs, men hvis vinduerne ikke er tætte, hjælper det ikke.

Det bliver faktisk bare værre, fordi det netop er forskellen på kold og varm luft, der er ubehagelig.

Vi går glip af dagslyset
De utætte ruder får os derfor ganske simpelt til at holde afstand til vinduet.

Vi kryber sammen, og man udnytter ikke pladsen i sin bolig optimalt, fordi det ikke er rart at opholde sig ved vinduet i hele vinterhalvåret.

Hvis vinduet er langt fra den nærmeste radiator og den er placeret i den modsatte ende af rummet, vil der kunne opstå et ganske stort, koldt område.

Konsekvensen er, at man kommer længere væk fra dagslyset, og det er faktisk en stor skam, for vi har brug for al det lys, vi kan få i vinterhalvåret.

Skift de punkterede ruder
Det er svært at indrette sig ud af problemerne, og ofte vil det heller ikke hjælpe blot at skrue varmen op. Derfor råder arkitekten til at lave de ændringer, man kan.

Hvis ruderne er punkterede, er det vigtigt at få dem skiftet. Det kan tit være svært at se, hvis vinduerne er nordvendte, men det vil give en markant effekt. På den måde kan man skabe et rum, hvor vinduet får den centrale plads, vi helt naturligt eftersøger.

Det er rart at sidde i dagslyset, og i virkeligheden drages vi alle af at være tæt på vinduet. Så hvis man har et velisoleret vindue, giver det mange muligheder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar