lørdag den 27. oktober 2012

Nye vinduer eller renovering af gamle?

Vinduer er den del af dit hus, som isolerer dårligst. Kolde vinduer koster på varmeregningen og føles som træk om nakke og fødder. Det kan nye vinduer gøre noget ved, og måske kan du endda nøjes med at skifte selve glasset.

At skifte alle vindue i et hus ud med nye lavenergivinduer giver en rigtig god besparelse på varmeregningen, men er også en stor investering. Så start med at undersøge, om de gamle vinduesrammer er så gode, at du kan nøjes med at skifte selve glasset. En langt mindre udgift og stadigt med en rigtig god effekt, hvad angår komfort og varmeforbrug.

Er du nødt til at skifte hele vinduet, kan det være fristende at gå efter billige vinduer. Man det kan ende med på langt sigt at blive en langt dyrere løsning, hvis ikke kvaliteten er i orden, og vinduerne derfor kun holder få år. Har du vinduer med kun ét lag glas, kan det altid svare sig at energiforbedrer dem eller skifte dem ud med nye vinduer. Har du almindelige termoruder, kan det økonomisk set først betale sig at skifte vinduer, når ruderne punkterer. Rent komfortmæssigt giver det dog et gevaldigt løft at skifte til ruder med energiglas eller helt nye vinduer.

Træk og kulde er sikre tegn
Hvis det trækker fra vinduet eller føles holdt, når du holder hånden op foran dine vinduer eller langs rammen om vinteren, isolerer dine vinduer dårligt. Det samme kan dug på indersiden af ruden være et tegn på, men prøv i først omgang at lufte mere ud i det daglige. Træk kan også skyldes, at tætningslisterne mellem vinduet og vinduesrammen trænger til at blive skiftet. Prøv at sætte et stykke A4-papir i klemme i vinduet. Hvis papiret kan trækkes ud uden modstand, er dit vindue ikke tæt.

Bevare eller udskifte vinduer?
Du kan vælge at forbedre dine vinduer med nyt glas eller en forsatsrude, hvis vinduerne er af god kvalitet og passer æstetisk godt til huset. Er det de originale vinduer med særlige detaljer, som er særegne for huset og den tid, det er bygget i, bør du måske bevare dem. Energimæssigt er det lige så godt at få lavet forsatsrude som at skifte til helt nye vinduer, mange gange endda bedre. Prisen er cirka den samme.

Nye vinduer skal der til, hvis træværket e så skadet af f.eks. udtørring eller råd, eller vinduet er så utæt, at det ikke kan repareres. Du kan tjekke træværket i dine vinduer med en syl. Synker den kun 1-3 mm. ind i træet, er det sundt. Trænger sylen længere ind, er det tegn på, at træet er fugtigt, muligvis skadet af råd, og kræve istandsættelse. Hvis træværket er for tørt, vil der opstå små sprækker i det, hvor vand kan trænge ind. Har du plasticvinduer, hvor rammen er revnet, eller har du vinduer af dårlig kvalitet, må du også ty til helt nye vinduer. Vinduerne har stor betydning for husets udseende, så vælg nogle, som passer i stil. Det mest sikre er at vælge den samme type vinduer, som huset er født med. Hvis de tidligere ejere af huset har skiftet de gamle vinduer ud med nye, som ikke passer til husets alder og stil, kan du undersøge, hvordan vinduerne oprindeligt var i dit hus.

Energiglas i alle vinduer
Lige meget om du vælger at forbedre dine gamle vinduer eller få sat nye vinduer i huset, vil løsningerne i dag være med energiglas. Energiglas har en tynd metalbelægning, som lader solens varme slippe ind og reflekterer varmen tilbage ind i rummet i stedet for at sende den ud gennem vinduet igen. Hvor andet glas føles koldt, føles en energirude varm – også om vinteren.

En energiruder består af to eller tre lag energiglas med gas imellem. Metalbelægningen på energiglas giver en lidt mørkere farvetone, men du vil sjældent bemærke det, når først alle ruder i et rum er skiftet. Lysindfaldet vil også være lindt mindre gennem energiruder, og generelt vil lysindfaldet mindskes, jo flere lag glas en rude består af.

Energiglas bruges også i forsatsvinduer eller koblede vinduer. Har du gamle, sunde vinduer med spinkle rammer, kan de have svært ved at bære de tungere energiruder, og da kan du vælge en forsatsløsning i stedet.

Varme kanter
Hvad enten du vælger helt nye vinduer eller blot skifter glasset ud i de gamle, bør du gå efter varme kanter. Mellem glaslagene i en rude er der en afstandsprofil, som traditionelt laves af aluminium eller stål. Begge materialer er særdeles gode varmeledere, og det giver både stort varmetab langs kanten af ruderne og problemer med kondens på indersiden af vinduerne. I dag laves ruder også med afstandsprofiler i plast eller kulfiber, som ikke leder varme ud – såkaldt varme kanter.

Vælg en vinduesramme
Vinduesrammer laves i træ, i en kombination af træ og aluminium, i plastic og i komposit – glasfiberarmeret polyester. Nå du vælger materialer, handler det meget om udseende, men i høj grad også om vedligeholdelse. Rent energimæssigt kan der laves vinduer, som isolerer godt, af alle materialer, her handler det mest om, hvordan vinduet ser ud.

Dæmp støjen med nye vinduer
Er du generet af trafikstøj, er det en stor hjælp at lydisolere dine vinduer. Der findes glas og ruder, som er særligt designet til at dæmpe støj. Forsatsvinduer er også en effektiv løsning.

To løsninger til gamle vinduer
1. Vindue med koblet ramme. De to rammer følges ad, når vinduet åbnes.
2. Vindue med forsatsramme. Forsatsvinduet åbner indad, mens vinduet åbner udad.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar