lørdag den 3. november 2012

Sådan skifter du vinduer

At skifte vinduer er ikke en typisk gør det selv-opgave. Kaster du dig alligevel over opgaven på egen hånd, er det alfa og omega, at du har sat dig godt ind i sagerne på forhånd og har gjort dit forarbejde ordentligt.

Mål korrekt op
Sørg for, at opmålingen af de nye vinduer er korrekt. For surt er det i hvert fald at stå med vinduer, som ikke passer, fordi du har sløset med opmålingen. Mange vinduesproducenter har grundige vejledninger liggende på deres hjemmeside i, hvordan du monterer netop deres vindue.

Energimærke gør det nemt at vælge vindue
Ny mærkningsordning gør det nemmere at vælge vinduer, som isolerer godt. Det er den velkendte skala fra A-F, som nu også bruges til vinduer, hvor A er det bedste. Bygningsreglementet kræver, at du vælger energimærke C eller bedre. Men allerede fra 2015 forventes det, at kravet skærpes til energimærke B. Energimærket gælder for hele vinduet samlet set, altså både ramme og glas.

1. Tag vinduerne af hængslerne. Sav bundlisten i mindre stykker, så den er let at få ud.

2. Resten af vinduesrammen fjernes forsigtigt med et koben.

3. Når den nye karm skal på plads, skal der være lige meget luft i siderne, top og bund. Karmen stilles på afstandsbrikker af træ eller plastic.

4. Der måles op, og karmen sættes i spænd med kiler i alle hjørnerne. Der skal være 10-15 mm. luft mellem karm og væg til den afsluttende fuge.

5. Under hele processen er det vigtigt at sikre, at vinduet er i lod og vater.

6. Karmen skrues fast i muren med karmskruer. Afstandsklodser, der passer præcis i tykkelsen mellem karm og mur, sørger for, at den rette afstand holdes.

7. Nu lægges isolering ind mellem vindue og mur. Udvendigt skal der fuges med et fugebånd eller en mørtelfuge. Der skal være luft mellem isoleringen og fugen. Der er vigtigt, at fugen er diffusionsåben, så fugten ikke kan trænge ind udefra, men slippe ind.

8. Indvendigt lægges der en bundstopliste, en bagstopper, hele vejen rund om vinduet. Uden på fuges der med diffusionstæt fugemasse, det vil sige, at fugt hverken kan trænge ud eller ind gennem fugen.

9. Herefter kan der afsluttes med en pynteliste.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar