fredag den 27. december 2013

Undgå varmetab med en termografisk undersøgelse

Der er mange ting energirådgivere kigger efter for at evaluere energieffektiviteten i en bygning. Et vigtigt første skridt er en vurdering af isoleringen. Hvor godt en bolig fastholder sin lufttemperatur er en anden faktor, der ikke bør overses. Mange energirådgivere vælger at bruge termografi til at detektere temperaturvariationer på overfladen af bygningen, herunder ydervægge og taget. Disse variationer betyder ofte utætheder og termiske defekter. Luftlækage angiver konstruktionens evne til at holde luft udefra ind i bygningen og indeluft i at slippe ud af bygningen. Alle bygninger har brug for at trække vejret og er designet til at gøre det naturligt. En rådgivers ekspertise ligger i at finde en balance mellem naturlig ventilation og unødvendige tab af energi og varme.

Hvad er en termografering?
En termografisk undersøgelse er en scanning af en bygning ved hjælp infrarøde kameraer eller video. Disse infrarøde værktøjer opdager, måler og registrerer overfladetemperatur af et objekt eller område. Scanningen kan præcist afsløre problemer og ofte give boligejeren mulighed for at undgå invasive, destruktive og ofte kostbare foranstaltninger for at lokalisere de samme problemer. Termografi er baseret på evnen til at læse varmeforskelle på overflader. De koldeste overfladetemperaturer vil blive vist som sorte billeder og så bevæge sig op til røde eller endda hvide billeder ved de varmeste temperaturer. Et problem i klimaskærmen vil generelt vise sig som en variation i temperaturen på varmeskalaen under en scanning.

Ud over at detektere utætheder og termiske fejl, kan denne kontrol også opdage områder med fugt, der kan antyde en vandlækage. Fugtindtrængning kan påvises i vægge, gulve, loft eller tag, og i nogle tilfælde kan findes en læk i vandrør og VVS-instalationer. En person med erfaring med termografering kan hjælpe boligejere med at identificere problemer usete med det blotte øje og forhåbentlig fange problemer med vandlækager, før de giver alvorlige problemer.

Termografi kan udføres på det ydre eller det indre af bygningen. For de bedste resultater bør der mindst være 15° C i temperaturforskel mellem indendørs og udendørs temperatur. Hvis det det er muligt har indendørs undersøgelser tendens til at producere mere præcise resultater. Påvisning fra indervæggen viser klart, hvor den varme luft kan undslippe. Udendørs scanninger kan ikke altid vise, hvor lækagen stammer fra, da varmen ikke altid rejse i en lige linje. Også udendørs vejrforhold, såsom vind og sollys, kan påvirke læsbarheden af inspektionen.

Energirådgivere kan udføre en indledende inspektion for at afgøre, hvor tæt en bygning er i øjeblikket, om isoleringen er til stede, og om isoleringen er korrekt installeret. Disse scanninger kan bidrage til at reducere de eksisterende varmeregning samt bestemme potentielle varmetab, før et boligkøb. De kan også udføres efter arbejdet er afsluttet på en bygning for at kontrollere, om forbedringer blev installeret korrekt. En infrarød rapport kan bruges som officiel dokumentation, hvis det udføres af en certificeret inspektør.

Typer af termografiske værktøjer
De mest almindeligt anvendte infrarøde sensorenheder er den termisk kamera. Denne enhed kan vise todimensionale infrarøde billeder af områder uden lækage og andre områder med lækage. Andre infrarøde værktøjer omfatter et radiometer, til at måle temperaturen på et givent sted på et tidspunkt. En termisk line scanner, på den anden side viser en linje scanning af strålingstemperatur. Denne enhed overlejrer det scannede billede over et billede af området for at vise, hvad der bliver kigget på. Disse to andre muligheder anvendes generelt ikke til mere omfattende energirapporter til bolig på grund af mangel på tilstrækkelig detaljer.
                             
Sådan forbereder du dig på en inspektion
Når du planlægger din inspektion, så overvej, at jo større temperaturforskellen er mellem inde i huset og udenfor, desto klarere vil aflæsningerne være. En temperaturforskel på 15° C eller højere er ideel. Om sommeren kan det være midt på dagen, når det er varmt udenfor, og airconditionanlægget kører indendørs. Om vinteren kan det være tidligt om morgenen, når det er koldest udenfor, og varmeapparatet kører indeni. Som tidligere nævnt udføres den mest præcise termisk scanning på det indre af bygningen. Derfor kan du få de mest præcise målinger ved fjerne alle store møbler fra væggene eller gardiner fra vinduerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar