torsdag den 9. maj 2013

Energibesparende belysning

Belysning tegner sig for ca. 15-20% af en typisk husstands energiregning: At sænke elregningen til belysning er en af de nemmeste måder at spare energi og penge i hjemmet.

Udskiftning af pærer 
Uanset om du lejer eller ejer din bolig, eller bor i et hus eller lejlighed, kan du spare penge allerede i dag ved at ændre den måde du bruger dine lamper, og ved montering af nye energibesparende pærer.

Hvis du udskifter en traditionel pære (de gamle glødepærer) med en kompakt fluorescerende pære af samme lysstyrke, vil du typisk spare flere hundrede kroner i løbet af pærens levetid.

Hvis du udskifter en halogen traditionel energibesparende pære med en tilsvarende LED-pære vil du typisk spare omkring 50 kroner pr. år.

Og det er vel at mærke pr. lyskilde i husstanden. I en traditionel husstand kan du sagtens have op til 10 til 20 forskellige lyskilder til belysning.

Mange boliger i dag bruger en blanding af standard lyskilder og halogenpærer eller spots (hovedsageligt i køkkener og badeværelser). Der er lav-energi alternativer for alle disse typer af lys:
  • Kompakt fluorescerende pære r (CFL) - disse er, hvad de fleste mennesker tænker på som en energibesparende pære. En omkostningseffektiv løsning til de fleste behov for belysning, og nu bredt tilgængelige.
  • LED-pærer - endnu mere effektive, og den ideelle erstatning for halogen spots. Dyrere end sparepærer men spare endnu flere penge på lang sigt.
Selvfølgelig er den nemmeste måde at spare på din belysning regningen blot at slukke lyset, når du ikke bruger den. Du vil altid spare energi, hvis du slukker lyset, når du forlader lokalet, selvom det kun er for et minut eller to.

Brug lys mindre
Vi har alle brug for lys til at gøre de ting, vi foretager os, men nogle gange lader vi lyset tændt, når vi ikke har brug for det, eller vi bruger mere lys, end vi har brug for. Det grundlæggende budskab er simpelt - sluk det, hvis du ikke har brug for det. Men her er et par tips til at hjælpe:
  • Sluk altid lyset, når du forlader lokalet. Uanset hvilken type af belysning, du har, vil du spare energi ved at slukke dem selv for et par sekunder.
  • De fleste typer af pære holder længere, hvis du ikke tænder og slukker dem flere gange i løbet af dagen. Men du vil ikke spare penge ved at lade nogen form for pærer være tændt par minutter bare for at prøve at få dem til at holde længere. Bare sluk dem, når du ikke har brug for det og tænd dem igen, når du har. Simpelt.
  • Prøv at placer lyskontakter, så det er nemt at slukke dem. De fleste huse er kablede, så du kan placere stikkontakterne i toppen eller bunden af trappen. Sørg for at du gøre dette, hvor det vil hjælpe, som regel ved hver dør til et værelse eller korridor. Ellers kan du blive fristet til at lade lyset være tændt til senere.
  • Hvis du har udendørsbelysning, så vil en sensor, der tænder det, når du nærmer dig gøre det meget billigere at holde. Hvis du også tilkobler en timer-switch, vil det ikke være tændt hele natten, når en kat går forbi.
  • Brug den rigtige belysning til formålet. Hvis du ser tv vil du sandsynligvis kun have behov for et lavt niveau af baggrundsbelysning, men hvis du læser en bog, vil du have brug for mere lys, men kun hvor du sidder.
  • At have en række lyskilder i et rum, alle med separate lysafbrydere, vil gøre det lettere at opnå den rette belysning du ønsker og har behov for, når og hvor du ønsker det. Og du vil spare mere energi, end du ville ved hjælp af en enkelt lysdæmper til alle lyskilder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar